O nas

CZY KIEDYKOLWIEK ZADALIŚCIE SOBIE PYTANIE, DLACZEGO NIKT WCZEŚNIEJ O TYM NIE POMYŚLAŁ?

Podczas naszego pobytu na Bali w 2015 roku zadaliśmy sobie po raz pierwszy dokładnie to pytanie, gdy natknęliśmy się na lokalnym rynku na miski z łupin kokosowych. Odkryliśmy wtedy, że miejscowi rzemieślnicy rzeźbią i malują przecięte na pół orzechy kokosowe i sprzedają je turystom jako pamiątki. Wtedy również przyszło nam do głowy, że po opróżnieniu kokosa możemy małym nakładem pracy stworzyć piękną, ekologiczną miskę. Zastanawialiśmy się jednak, czy tak stworzone miski mogą być użyte do jedzenia i gdzie moglibyśmy zdobyć łupiny w większej ilości.

Rozpytując dookoła odkryliśmy, że miliardy tych łupin każdego roku są marnotrawione. Jako produkt uboczny dobrze prosperującego przemysłu kokosowego, łupiny orzechów kokosowych tradycyjnie były palone lub wyrzucane na wysypiska. Niedowierzaliśmy, że łupiny te – w kształcie niemal idealnie nadającym się do wykorzystania jako misa – uważane są za odpadki.

Miejscowy rzemieślnik wyjaśnił nam, że łupiny orzechów kokosowych były używane jako miski w jego i wielu innych wioskach już przez setki lat. Nigdy nie widzieliśmy ich jednak w Europie i doszliśmy do wniosku, że pomysł jak i same miski mają szansę spodobać się również mieszkańcom drugiego końca świata. Niestety nasz czas na wyspie niesamowicie szybko się zakończył. Wróciliśmy do Europy z głową pełną pomysłów i planów.

Zajęło nam trzy lata, zanim udało nam się wrócić na magiczne Bali. Powtórnie oczarowani magią tego miejsca postanowiliśmy zrealizować nasz wtórny plan. Oprócz kokosowych misek postanowiliśmy uruchomić również produkcję bambusowych słomek. Fantastyczna alternatywa Zero Waste – mamy nadzieję, że razem możemy zrobić coś dobrego dla świata. Jako rodzice dwóch pociech wiemy,  jak ważne jest dla nas wszystkich jest życie w harmonii z naturą.

W końcu się udało! Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy idealnych parterów do współpracy i realizacji naszych marzeń.

Słomki bambusowe tworzone są w jednym z tradycyjnych balijskich domów, gdzie cała rodzina zaangażowana jest w produkcję słomek. Głowa rodziny – czyli nasz nowy przyjaciel, pan Nyoman – dba o każdy szczegół. Sprawdza, czy bambus jest idealnie wysuszony i czy nasza słomka przeszła wszystkie wymagane etapy produkcji.

Kokosowe miski kupujemy od rolników uprawiających kokosy, którzy wcześniej wydawali swoje pieniądze i zasoby na proces utylizacji. Łupiny kokosowe zabieramy do miejscowych rzemieślników, gdzie powstaje nasz końcowy produkt – rzemieślnicy tną je, polerują i przycinają, tworząc w ten sposób piękne kokosowe miski. Miski są bezpieczne w użyciu, a co najważniejsze, mogą być używane przez lata. Uważamy, że są one idealnym ekologicznym dodatkiem do każdej kuchni.

Każda miska jest wyjątkowa, z własnym kształtem, rozmiarem, oznakowaniem i niedoskonałościami. Jest jedna na miliard, tak jak Ty. Oznacza to, że nikt inny na świecie nie będzie miał takiej kokosowej miski jak Ty. Całkiem fajnie, prawda?

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów